B12-vitamin er vigtig for os, og mange får vitaminet gennem fisk, kød og mejeriprodukter. Hvis ikke, bør man tage et tilskud.
B12-vitamin får vi gennem kød, fisk og visse mejeriprodukter, til gengæld er der ikke meget af det i grøntsager, frugter og plantemad generelt.
Det betyder, at veganere, nogle vegetarer og mennesker, der spiser meget lidt, har brug for at tage et tilskud af de vigtige vitaminer, som også kendes under navnet Cobalamin.
Det gør B12-vitamin for vores krop
Dette vitamin hjælper vores blodceller med at dele sig – noget, der er betydningsfuldt for produktionen af røde blodlegemer og for vores nervesystem.
Får vi for lidt risikerer vi for eksempel at lide af blodmangeI, træthed, infektioner og afføringsproblemer. Da de fleste får nok B12-vitamin gennem kosten, skal flexitarer, vegetarer og kødspisere som regel ikke bekymre sig om det.
Sundhed.dk skriver, at tre skiver ost og tre deciliter mælk dagligt dækker vores behov.
Så meget har vi brug for
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi får 2 µg B12-vitamin hver dag. Vil du sikre dig, at du får nok, kan du tage en multivitaminpille daglig.
Du kan også gå til læge og få en blodprøve, der kan vise, om du har et stabilt, normalt niveau af B12-vitamin i kroppen. Hvis ikke, vil du få anbefalet et ekstra tilskud.
Det skal dog tilføjes, at EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, anbefaler den dobbelte dosis dagligt: 4 µg.
Læs også: