Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Derfor skal veganere have ekstra B12-vitamin
B12-vitamin
B12-vitamin får vi normalt gennem fisk, kød og mejeriprodukter. MEn får man ikke nok, kan det være nødvendigt at spise det som kosttilskud. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Derfor skal veganere have ekstra B12-vitamin

B12-vitamin er vigtig for os, og mange får vitaminet gennem fisk, kød og mejeriprodukter. Hvis ikke, bør man tage et tilskud.

B12-vitamin får vi gennem kød, fisk og visse mejeriprodukter, til gengæld er der ikke meget af det i grøntsager, frugter og plantemad generelt.

Det betyder, at veganere, nogle vegetarer og mennesker, der spiser meget lidt, har brug for at tage et tilskud af de vigtige vitaminer, som også kendes under navnet Cobalamin.

Det gør B12-vitamin for vores krop

Dette vitamin hjælper vores blodceller med at dele sig – noget, der er betydningsfuldt for produktionen af røde blodlegemer og for vores nervesystem.

Får vi for lidt risikerer vi for eksempel at lide af blodmangeI, træthed, infektioner og afføringsproblemer. Da de fleste får nok B12-vitamin gennem kosten, skal flexitarer, vegetarer og kødspisere som regel ikke bekymre sig om det.

Sundhed.dk skriver, at tre skiver ost og tre deciliter mælk dagligt dækker vores behov.

Så meget har vi brug for

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi får 2 µg B12-vitamin hver dag. Vil du sikre dig, at du får nok, kan du tage en multivitaminpille daglig.

Du kan også gå til læge og få en blodprøve, der kan vise, om du har et stabilt, normalt niveau af B12-vitamin i kroppen. Hvis ikke, vil du få anbefalet et ekstra tilskud.

Det skal dog tilføjes, at EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, anbefaler den dobbelte dosis dagligt: 4 µg.

Læs også:

D-vitamin og sol – sådan virker det

Læs de 7 officielle kostråd

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *