Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » D-vitamin og sol – sådan får vi vitaminer fra solen
D-vitamin og sol - pige på strand
Solen er en vigtig kilde til D-vitamin, og i sommertiden er der ingen problemer med at få solstråler. Det er værre om vinteren her i det kolde nord.

D-vitamin og sol – sådan får vi vitaminer fra solen

D-vitamin og sol hænger sammen, for vi optager vitaminet gennem sollys. Se, hvornår det er muligt og hvor længe, du skal være ude i solen.

D-vitamin og sol har en magisk forbindelse. Normalt får vi vitaminer gennem vores kost, men lige netop det vigtige D-vitamin får vi både gennem maden og gennem sollyset.

Det siger sig selv, at vi i det kolde nord ikke får nok sollys i hele vinterhalvåret, omvendt får mange af os nok sollys i sommerhalvåret til, at vi får de D-vitaminer, vi har brug for.

Dette gælder selvfølgelig ikke mennesker, der er meget tildækket, så deres hud ikke optager sollys.

Sådan får vi vitaminer gennem solen

Solens lys sender ultraviolette stråler ned på jorden, i daglig tale uvb. Det er disse stråler, vi beskytter os mod ved at bruge solcreme og kasket. Samtidig er det også de stråler, der gør, at vores hud danner D-vitamin, når vi befinder os i solen.

Det er så effektivt, at vi får tilstrækkeligt med vitaminer på få minutter om dagen i perioden fra maj til september, oplyser Sundhedsstyrelsen. Og det selvom vi sidder i skyggen eller har smurt os ind i solcreme med en lav faktor.

Sundhed.dk oplyser, at det tager fra fem til 25 minutter udenfor i sommerperioden at danne nok D-vitamin. Det skal helst gøres før kl. 12 og efter kl. 15 på grund af risikoen for solskader, når sollyset er allerstærkest .

Det betyder, at langt de fleste af os får rigeligt med D-vitamin i de gode, lune måneder, mens mange får for lidt resten af året.

D-vitamin og sol – når det ikke er nok

Sundhedsstyrelsen anbefaler alle over fire år at tage en daglig dosis D-vitamin på 5 til 10 µg i vinterhalvåret. Det strækker sig fra 1. oktober til 1. april. Børn under fire år bør få et tilskud D-vitamin hver dag året rundt.

Det samme gør gravide, mennesker med mørk hud, mennesker som er meget tildækket om sommeren og dem, der ikke er udenfor hver dag, eller som helt undgår at gå rundt i solskinsvejret. Folk over 70, skal have et dagligt tilskud på 20 µg året rundt.

Vitaminer gennem kosten

Det er svært at dække vores behov for D-vitaminer gennem kosten. Den seneste undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at mange danskere har D-vitaminmangel, når vi når til forårsmånederne, derfor anbefales kosttilskud.

 Vi har nemlig brug for D-vitaminet blandt andet til at opbevare og opbygge stærke knogler gennem livet.

Hvis du vil spise dig til vitaminet, skal du kaste dig over følgende fødevarer: Fisk, skaldyr, æg, ost, olie og margarine. Stadig anbefales det, at du tager et dagligt tilskud D-vitamin i vinterperioden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *