Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Corona – hvad er coronavirus og Covid-19
Coronavirus
Coronavirus har hærget verden siden januar 2020. Her kan du læse mere om virussen, der udløste en pandemi.

Corona – hvad er coronavirus og Covid-19

Corona ramte verden i 2019, men hvad er coronavirus egentlig? Læs om virussen, som rammer nogen mennesker meget mildt og slår andre ihjel.

Corona betyder krone på engelsk, men for de fleste af os var ordet blot navnet på en mexicansk øl før januar 2020. Derefter har ordet fået en langt mere alvorlig klang.

Corona er øgenavnet – eller kælenavnet – for  SARS-CoV-2, som er en virus, der rammer vores luftveje. Får vi infektion i luftvejene, har vi Covid-19 – eller corona i daglig tale.

Sundhedsstyrelsen har opgjort tallet for antal kendte smittede danskere fra januar 2019 til februar 2023, og det er stort: Mere end 3,1 millioner har haft Covid-19 en eller flere gange i den periode.

Det siger lidt om, hvor ufattelig smitsom denne virus er.

Sådan smitter coronavirus

Vi husker alle sammen reglerne om at vaske hænderne godt med sæbe, nyse i ærmet og i perioder bruge mundbind i butikker og offentlige transportmidler.

Virussen smitter nemlig gennem luftvejene akkurat som harmløse forkølelser. Det betyder, at dråber fra mund, øjne og næse bringer smitten videre. Desuden smitter coronavirus også ved kontaktsmitte.

Det betyder, at vi kan afsætte spor af virussen via vores fingeraftryk, som så kan smitte den person, der berører det sted, og bagefter klør sig i øjnene eller sutter på fingeren.

Når vi har fået virus i kroppen, trænger den ind i vores celler for at lave kopier af sig selv. Jo flere kopier, desto mere syg bliver den smittede.

Hvordan bliver virus til Corona

Lige netop coronavirus foretrækker at trænge ind i cellerne i vores luftveje, og hvis vores immunforsvar ikke lykkes med at bekæmpe dem, sætter de sig fast, og vi bliver syge.

Virussens partikler har små nitter, som er meget effektive at have, når man skal trænge ind i cellerne. De små nitter er i øvrigt årsagen til navnet Corona alias krone.

At verden blev rendt over af Covid-19 i en lang periode skyldes både, at det var en ny, ukendt virus for immunforsvaret og, at disse viruspartikler var så effektive til at trænge ind i luftvejscellerne og kopiere sig selv.

Når vores immunsystem prøvede at bekæmpe virussen, kunne det også komme til at gøre skade på den krop, den prøvede at beskytte i sin indædte kamp mod de fremmede partikler.

Læs andre artikler om Corona

Vaccinationer mod coronavirus – status i 2023

Senfølger efter Corona

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *