Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » A-vitamin er godt for øjne og hud
A-vitamin er godt for øjne og hud
A-vitamin får vi gennem kosten, men det kan også bruges som creme-behandling mod bumser og acne. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

A-vitamin er godt for øjne og hud

A-vitamin er et vigtigt for huden, synet og immunforsvaret. Læs om, hvordan vitaminet styrker kroppen, og hvorfor vi ikke må få for meget.

A-vitamin styrker både øjne, hud og slimhinder. Hvis du er mand, er de ligefrem med til at danne sædceller, så det er et vigtigt vitamin.

I Danmark får de fleste af os nok A-vitamin gennem kosten, for det kan lagres i leveren og fedtdepoterne. Faktisk har de fleste raske mennesker et godt depot i kroppen, så det kan holde helt op til et år.

Dem, der får for lidt, kan til gengæld få et dårligere immunforsvar og meget tør hud – i værste fald leverskader.

Så meget vitamin har vi brug for

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som kun opløses i kroppen, hvis vi får det sammen med fedt. Den anbefalede daglige dosis er 900 mikrogram for mænd over 13 år og 700 mikrogram for kvinder over 13 år, og det får langt de fleste af os.

Vitaminet findes både i grøntsager som gulerødder og salater, orange frugter som mango og abrikoser, kød, indmad, fisk, æg, nødder og mejeriprodukter.

Så vi får altså nok enten i den daglige multivitaminpille eller gennem kosten.

For meget A-vitamin er skadeligt

Problemet er, hvis vi begynder at tage et ekstra kosttilskud med A-vitamin, for det er skadeligt at få for meget. Apoteket.dk oplyser, at et dagligt tilskud af 5-10 gange mere A-vitamin end vi behøver, kan give en række bivirkninger.

I den bløde afdeling kan det medføre tør og skællet ud samt natteblindhed, i den mere tunge afdeling decideret leverskader og knogleskørhed.

Så undgå at tage et A-vitamin kosttilskud med mindre, at din læge har anbefalet det.

Læs også

Sådan giver solen os D-vitamin

Så meget C-vitamin har vi brug for

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *