Alt Om Sundhed: Forside » Kost og mad » Undgå bakterier og maveonde når du griller
Undgå bakterier fra grillen
Undgå bakterier fra grillen ved at følge fire gode råd så som at bruge en tang til kød og en anden til grøntsager. Foto: Fødevarestyrelsen.

Undgå bakterier og maveonde når du griller

Undgå bakterier fra kød, når du griller en kun sommeraften, for fødevarebakterier kan være enormt ubehagelige. Se, hvordan du bør gøre.

Undgå bakterier som campylobacter ved at følge fire gode råd, som hverken er svære at forstå eller overholde.

Når vi står ved grillen en dejlig sommeraften, kan det være svært at holde råt kød og grøntsager adskilt. Men det er altså et must, når du griller, hvis du vil undgå bakterier.

– De færreste har rindende varmt vand og sæbe ude ved grillen, og vasker derfor ikke hænder, mens de jonglerer med rå bøf, kylling og pølser, siger Bente Holst, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

– Problemet er, at der kun skal et par dråber bakteriefyldt kødsaft til, før du risikerer at sende hele dit sommerselskab til tælling og på toilettet. 

De fire fine regler

Mindst 5.000 danskere mærker konsekvenserne af forkert håndtering af fødevarer ved grille hvert år.

De har fået bakterierne campylobacter gennem grillmaden, og det giver smerter, kramper samt diarre.

Fødevarestyrelsen har fire tips til alle os fritidskokke, som gerne skulle forhindre, at vi bliver en del af den statistik. Her er grillrådene:

  1. Hold råt kød adskilt fra færdig mad, for eksempel salat, brød og færdigstegt kød.

2️. Gennemsteg kyllingekød, ferske pølser og hakkebøffer.

3. Vask hænder jævnligt. Er det ikke muligt, så brug håndsprit i stedet.

4. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt et rent fad eller en ren tallerken til det færdigstegte kød.

Andre tips til sommerens mad

Det er ikke kun grillmaden, der kan give diarre, mavekneb og opkastninger. Hvis du har din mad stående ude for længe, før du pakker den sammen og stiller den på køl, udvikler bakterierne sig.

Derfor er en det en god huskeregel altid at tage resterne af bordet og sætte dem i køleskabet, så snart I er færdige med at spise.

Læs også:

Kan man få kræft af brændt grillmad?

Sådan undgår du solskader

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *