Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Bakterier - hvad er det og hvornår er de farlige?
Bakterier
Bakterier er overalt. Nogle er uundværlige for os - andre kan være dødelige. Foto: Scanpix.

Bakterier – hvad er det og hvornår er de farlige?

Bakterier. De er alle steder – også på køkkenbordet og karkluden. Nogle kan du ikke undvære, andre dør du af. Og der er mange af dem. Rigtig mange af dem. Alligevel kan du ikke se dem.

Bakterier er encellede organismer uden cellekerner, de er dog i stand til at formere sig selvstændigt. Og det gør de i vilden sky.

Lektor ved Københavns Universitet, Thomas Bjarnsholt, oplyser til videnskab.dk, at der er cirka 30 millioner bakterier i et gram jord er, og i din krop er der 10 gange flere bakterieceller end egne celler.

Ifølge Bjarnsholt er de så små, at der skal 10.000 af slagsen til, før du kan se dem. Som en lille plet.

Hvad er gode bakterier?

Som før nævnt er de fleste harmløse, mens nogle ligefrem er nødvendige. Blandt dem er mælkesyrebakterierne, som har betydning for vores fordøjelse.

De bakterier, der lever i slimhinderne og i vores hud, er også gode for os, da de blokerer for de skadelige af slagsen.

Der er også dårlige

Hvis en bakterie ender det forkerte sted, kan det resultere i sygdomme. Blærebetændelse skyldes eksempelvis en bakterie, der er kommet i urinvejene.

Hvis bakterier kommer fra dyr, kan de også være farlige. Salmonella og kampylobakter kan munde ud i opkastning og diarre. Du kan også risikere at få Legionella, en voldsom lungebetændelse, fra bakterien Legionella Pneumophila, der kan være i vandmiljøer – for eksempel i brusere.

Typiske sygdomme

Bakterier (og virus) kan være årsag til flere sygdomme. Blandt de mest almindelige er betændelsestilstande i halsen, mellemøret og øjnene. Det kan også være infektioner i urinvejene.

I den alvorligere afdeling er sårinfektioner, blodforgiftning og lungebetændelse.

Du kan let blive smittet af bakterierne. Det behøver kun at være et håndtryk eller et host/nys fra en smittet person.

Det betyder også, at du ved god håndhygiejne nedsætter din risiko for smitte. Er det ikke muligt at vaske hænder, kan håndsprit være en løsning.

Fødevarer kan også være en ‘smittebærer’, så her er god hygiejne igen vigtig. Du skal altså ikke ordne din kylling og dine grøntsager på samme skærebræt. Desuden skal madrester hurtigst muligt køles ned, ellers formerer bakterierne sig i den lune mad.

Behandling

Svære bakterieinfektioner behandles med antibiotika. Den gives målrettet mod den specifikke bakterie, så din læge skal have afgjort, hvilken bakterie det handler om.

Langt de fleste infektioner kan slås ned med penicillin eller andre former for antibiotika, men langt de fleste infektioner som går i sig selv uden medicin – også dem der skyldes bakterier.

Kilder: Videnskab.dk, Netdoktor.dk, Antibiotikaellerej.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *