Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Børst dine bisser: 5 tips til sunde tænder
Sunde tænder er vigtigt - og derfor skal du børste dem rigtigt
Lige fra vi var helt små, har vi lært hvor vigtigt, det er, at have sunde tænder. Men det er slet ikke sikkert, at du børster tænder rigtigt. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Børst dine bisser: 5 tips til sunde tænder

Sunde tænder og tandkød er vigtigt, så vi skal behandle begge dele korrekt. Her får du gode råd om tandbørstning og god mundhygiejne.

Sunde tænder i et stærkt tandkød er vigtigt for vores sundhed men også for økonomien og den generelle velvære. Selvom vi alle har lært at børste tænder som små, er det måske ikke den optimale måde, vi gør det på.

Og husker vi at gå til tandlægen regelmæssigt, eller skubber vi aftalen af frygt for huller i tænderne eller det, der er værre – og dyrere.

Det er en kompleks sag, da alle ved, at vi skal passe på vores tandkød og tænder, men nogen lider af tandlægeskræk, andre har ikke råd til at betale honoraret.

Sådan kan du forebygge

Heldigvis er der meget, vi kan gøre i det daglige for at forebygge de værste skader. De færreste kan helt undgå skader, men vi når langt ved at følge disse råd inspireret af Tandlægeforeningen og Danske Tandplejere:

  • Børst tænderne i mindst to minutter hver morgen og aften. Når du har spyttet ud, skal du ikke skylle munde, på den måde virker fluoren længere tid.
  • Undgå at presse for hårdt på tandkødet, når du børster. Og brug helst en blød børste, da en hård kan give medvirke til, at tandkødet trækker sig ned.
  • Brug en fluor-tandpasta.
  • Benyt enten tandtråd eller en mellemrumsbørste eller en god trekantet tandstik dagligt.
  • Undgå at drikke sodavand, juice og andre drikke med syre, da de kan ætse emaljen. Pas også på med sukker.

Sunde tænder med elektrisk tandbørste

Er du en mester i at børste tænder med en almindelig tandbørste, er du en af de heldige eller dygtige. Det kan nemlig være svært at børste helt korrekt.

Nogen børster tænder i en rasende fart med en hård tandbørste, men det kan resultere i, at tandkødet trækker sig mere og mere nedad, så de får alvorlige problemer. Andre børster måske for blødt.

Det kan være en god ide at bruge en elektrisk tandbørste to gange dagligt, men også her er det vigtigt at bruge den rigtigt: Placer børsten i en 45 graders vinkel og lad børsten køre fra tand til tand med nogle sekunders mellemrum, således at den bruger tid på hver dag.

Læs også disse artikler

Er light sodavand sunde eller skadelige?

Citroner kan fjerne dårlig ånde

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *