Alt Om Sundhed: Forside » Anbefalet » Hudafskrabning – sådan skal den behandles
Kvinde med hudafskrabning
Hudafskrabninger kan svie i begyndelsen, derefter klør den, når den er blevet til et sår. Men det er vigtigt at holde fingrene fra såret.

Hudafskrabning – sådan skal den behandles

En hudafskrabning er som regel harmløs, men du den skal renses, så vi ikke får betændelse i såret. Her får du tips til hvordan.

En hudafskrabning kan svie og være virkelig irriterende, men de fleste er harmløse, og danner hurtigt et fint beskyttelseslag – en sårskorpe.

Før hudafskrabningen bliver til et sår, skal vi sørge for, at det er rent, så der hverken bliver betændelse i det eller, at der sidder småbitte sten fra asfalt eller lignende fast.

5 tips til at behandle hudafskrabningen

1. Hvis det bløder meget, kan du presse en ren vaskeklud mod hudafskrabningen. Det er en god ide at sørge for, at det skadede område holdes opad.

2. Rens afskrabningen med vand eller en saltvandsopløsning. Man kan købe små pipetter på apoteket med sterilt saltvand.

3. Hvis der er grus eller småbitte sten i såret, skal du fjerne dem. Du kan for eksempel bruge en helt ren pincet, som er sprittet af, hvis det er muligt.

4. Vask rundt om såret. Her må du godt bruge sæbe, så længe du undgår, at sæben kommer i din hudafskrabning.

5. Dup forsigtigt det berørte område tørt.

Hold dig fra plaster

Det er en dårlig ide at komme plaster på en hudafskrabning. Apotek.dk anbefaler i stedet en sårbandage eller kompression i stedet, da et gammeldags plaster er for tæt.

Hvis du alligevel bruger plaster, skal du skifte det hver dag. Desuden skal du sørge for at vaske såret et par gange om dagen de næste par dage.

Gå til lægen hvis…

… såret er meget snavset, og du ikke selv kan fjerne det snavs, der er i såret.

… såret er dybt.

… det ikke vil stoppe med at bløde.

… du kan se sener og knogler gennem hudafskrabningen.

… såret hæver, bliver rødt og varmt.

En hudafskrabning med et sår vil ofte hele i løbet af to uger. I den tid er det vigtigt at lade såret hele i stedet for at klø og pille i det.

Især for børn er det svært at holde fingrene fra det, når det klør, men risikoen er, at der kommer betændelse i det. Eller at helingen bliver langsommere.

Læs også disse artikler

Sådan skal forkølelsessår behandles

Her er de mest almindelige børnesygdomme

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *