Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Kan man få kræft af brændt grillmad?
At grille kød er ikke svært, men der er grund til at passe på med varmen, så du undgår brændt grillmad. Det kan nemlig være sundhedsskadeligt, og derfor skal du holde igen med varmen i grillen.
At grille kød er ikke svært, men der er grund til at passe på med varmen, så du undgår brændt grillmad. Det kan nemlig være sundhedsskadeligt, og derfor skal du holde igen med varmen i grillen.

Kan man få kræft af brændt grillmad?

At grille kød er super hyggeligt, men brændt grillmad kan hurtigt blive sundhedsskadeligt. Det siger en ekspert fra Teknologisk Institut, som opfordrer til at man følger disse gode råd ved grillen. En grillbøf kan nemlig udvikle skadelige stoffer kaldet stegemutagener, så se her hvordan du undgår det.

Er der næsten noget mere sommerligt end at tænde grillen i de lune aftener? Vi danskere smider kilovis af bøffer, pølser, koteletter og meget andet på grillen, men det er langt fra ligegyldigt hvordan du gør det, og du skal især undgå brændt grillmad.

Faktisk kan en forkert tilberedning ved grillen ende med at bøffen udvikler de skadelige stoffer kaldet stegemutagener.

Det siger Margit Dall Aaslyng, der er seniorprojektleder hos Teknologisk Institut.

– De skadelige stoffer bliver dannet via en reaktion i kødet mellem aminosyrer og keratin. Jo varmere det er, desto hurtigere sker reaktionen, lyder advarslen fra hende.

Undg høj varme i grillen

Det er derfor vigtigt, at kød ikke kommer for tæt på varmen, samtidig med at kødet heller ikke må få høj varme i for lang tid.

Her er der nemlig den største risiko for at udvikle stegemutagener, som kan være kræftfremkaldende.

Problemet opstår typisk, når man tænder op i grillen og ikke tænker over, hvor meget varme en grill egentlig producerer. Det siger Kim Schulz, der er grillekspert og tidligere medlem af det danske grilllandshold.

– Mange har en tendens til at banke varmen op ved at fylde en grillstarter op til toppen. I stedet for at fyre helt op, så har vi måske kun brug for en lavere temperatur, og så kan du nøjes med et halvt rør med grillkul eller halvt blus på gasgrillen, siger han.

Brug grillen rigtigt

På den måde kan du dele grillen op, så kun halvdelen er fyldt med kul. Det betyder, at du har et sted på grillen, hvor kødet kun får indirekte varme.

– Sørg for at brune kødet af over varmen, og læg det derefter til side for at få den varme, det skal have, siger Kim Schulz.

Margit Dall Aaslyng fortæller også, at metoden med at bruge den indirekte varme er den mest skånsomme når man skal grille kød, og når man vil undgå brændt grillmad.

Det kan nemlig fjerne risikoen for at få branket kød, som ofte indeholder de skadelige stoffer.

– Skulle kødet blive branket, så kan man skære det brankede af, for stegemutagenerne sidder kun i overfladen, siger hun.

Hun oplyser desuden, at stegemutagener ikke kun skabes på grillen, men også kan forekomme ved almindelig pandestegning.

Derfor er det altid vigtigt at justere varmen, så dit kød ikke bliver branket.

Fakta: Sådan steger du grillbøffen perfekt

Kim Schulz anbefaler, at man bruger et stegetermometer for at undgå brændt grillmad. Dermed kan man ramme den rette kernetemperatur. Her skal kernetemperaturen være:

– Rød/rå: 52-53 grader.

– Medium/rosa:54-55 grader.

– Medium/gennemstegt: 56-57 grader.

– Gennemstegt: over 60 grader.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *