Alt Om Sundhed: Forside » Medicin » Penicillin – hvornår skal du have det
Penicillin
Penicillin hører under antibiotika. Her kan du læse om, hvornår du skal have det - og hvornår du ikke skal.

Penicillin – hvornår skal du have det

Penicillin er den mest almindelige for for antibiotika. Her kan du læse om, hvad det er, og hvad der sker i kroppen, når vi tager det.

Penicillin er en gruppe under antibiotika, som bruges til at slå infektioner ned. Det er altså et antibiotika, mens antibiotika indeholder andre former for medicin, som ikke er penicillin.

Årsagen til denne forklaring er, at mange har tendens til at tro, at det er en og samme ting. Det er det ikke.

Hvad er penicillin

Som nævnt er det antibiotika, men en særlig en af slagsen. Den laves nemlig af skimmelsvampe og har ligefrem navn efter svampen Penicillium.

Penicillin kan dræbe bakterier i vækst. Det gør den ved en kompliceret proces, der fører til, at bakteriernes cellevæg bliver så svage, at de bliver sprængt.

Forskellige penicilliner

Der er tre forskellige grupperinger, som virker forskelligt. Derudover findes der typer, som ikke passer i nogle af kategorierne. Her ser du de tre:

Smalspektret penicillin: Hvis du nogensinde har haft halsbetændelse, har du sandsynligvis fået smalspektret penicillin. I følge medicin.dk virker smalspektret penicillin på et smalt spektrum bakterier for eksempel ved halsbetændelse og lungebetændelse – henholdsvis streptokokker og pneumokokker.

Bredspektret penicillin: Virker på flere bakterietyper, men lægerne er mere påholdende med at udskrive bredspektret, da der er større risiko for, at bakterierne bliver resistens.

Penicillinasestabile penicilliner: Denne type bruges ofte, når vi fejler noget, de andre typer ikke kan slå ned.

Penicillinresistens

I nogle lande kan du gå direkte ind på apoteket og bede om penicillin eller anden form for antibiotika. I andre som Danmark skal vi have recept.

Man skal nemlig ikke bruge medicinen i flæng, for samlet set kan mennesker udvikle immunitet overfor penicillin. Faktisk anser WHO, at resistens er en af de største sundhedsfarer i verden.

Er vi resistente, modstandsdygtige, overfor antibiotika, kan vi ikke blive behandlet, og det kan i sidste ende betyde, at en ellers harmløs betændelse kan slå ihjel.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *