Skal du vaske hænder i koldt eller varmt vand for at opnå den bedste håndhygiejne - og er det overhovedet nødvendigt at bruge sæbe når du vasker dine hænder? Hvis du ikke allerede kender svaret, så læs denne artikel. Måske bliver du lidt klogere.

Koldt eller varmt vand, når du vasker dine hænder? Se her hvad der er bedst

Når du vasker dine hænder bruger du så koldt eller varmt vand? Betyder det egentlig noget? Og er det vigtig at bruge sæbe når du vasker hænder for at få bakterierne slået ihjel og opnå en god håndhygiejne? Det får du alt sammen svaret på i denne artikel.

Dette er en artikel, der giver dig svaret på, om det er bedst, at du vasker dine hænder i koldt eller varmt vand samt om det har betydning om du bruger sæbe når du vasker hænder. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Dine hænder er fulde af bakterier. Både dine egne og andres. Derfor er det vigtigt at du vasker hænder ofte – og at du er grundig. God håndhygiejne er nemlig med til at forebygge sygdomme som forkølelse og influenza.

Når det kommer til spørgsmålet om det er bedst og mest effektivt at vaske hænder i koldt eller varmt vand, så vil mange måske mene, at det varme vand er mest effektivt. Og det kan der i teorien være noget om.

Men også kun rent teoretisk.

Det er nemlig sådan, at dit vand skal være mellem 65 grader og 70 grader varmt før du effektivt dræber bakterier. Da vores normale kropstempernatur kun er 37 grader vil det føles som en forbrænding at stikke hænderne ind under 70 grader varmt rindende vand.

Derfor er svaret på spørgsmålet “Er det bedst at vaske dine hænder i koldt eller varmt vand” ret enkelt: Det spiller ingen rolle i forhold til de bakterier, du har på hænderne. Du kan nemlig ikke holde ud at vaske hænder ved så høje grader, det kræver, før bakterierne dør.

Føles mere rent

At du alligevel kan føle dine hænder som mere rene, når du vasker hænder i lunkent, lunt eller varmt vand, er der en helt anden årsag til. Varmt vand smelter nemlig fedt.

Og er dine hænder fedtede, så hjælper det faktisk at skrue lidt op for det varme vand, da fedt og snavs nemmere forsvinder.

Det skyldes, at fedt har et ret lavt smeltepunkt og derfor smelter det eller bliver fortyndet – og er derfor lettere at få af fingrene jo varmere vand du bruger.

Hjælper sæbe når du vasker hænder?

En god tur ved håndvasken er for de fleste ensbetydende med en god gang håndsæbe. Men faktisk er håndsæbe heller ikke specielt effektiv mod bakterier.

Håndsæben hjælper lige som det varme vand også kun på smuds og fedt. Bakterierne slår den ikke ihjel.

Til gengæld kan håndsæbe hjælpe med at fjerne det lag, der ligger oven over bakterierne. Når først sæben har fjernet fedt og skidt, så er det nemmere at få gjort det af med bakterierne. Derfor er en god gang håndvask i private hjem nok til at få fjernet de bakterier og vira, der sidder på hænderne.

Men ser man på sundhedspersonalet rundt omkring på eksempelvis landets sygehuse, så bruger de i stedet håndsprit.

Håndsprit tager ikke snavs og fedt – til gengæld slår håndsprit bakterier og vira ihjel.

Eksternt link:

‘Statens Serum Institut: Sådan udfører du korrekt håndvask

  • Koldt eller varmt vand, når du vasker dine hænder?
Sending
Brugerne mener
4.64 (14 stemmer)

Leave a Reply