Alt Om Sundhed: Forside » Lægen skriver » Læge: Vitaminpiller er både nødvendige og ufarlige
vitaminpiller er ufarlige og nødvendige
Læger Carsten Vagn Hansen mener, at vitaminpiller og vitamintilskud både er ufarlige og nødvendige. Foto: iStock.com.

Læge: Vitaminpiller er både nødvendige og ufarlige

Vitaminpiller og vitamintilskud er både nødvendige og ufarlige. Det mener læge Carsten Vagn Hansen, og her fortæller han hvorfor det er sådan.

OBS. Denne artikel er skrevet af Carsten Vagn Hansen i 2012.

Dagspressen er nu igen fyldt med fejlagtige og misvisende advarsler mod at tage tilskud af vitaminer.

Baggrunden er en ny såkaldt undersøgelse, hvor en overlæge og medarbejdere på baggrund af en håndplukning af tidligere enkelte undersøgelser mener, at vitaminer er farlige at indtage som tilskud.

De har ud af 15.545 undersøgelser udvalgt i alt 78 og yderligere fravalgt 22 studier, da de ellers ikke ville kunne få noget negativt resultat. De har blandt andet fravalgt nogle af de mest velkontrollerede og største undersøgelser med vitaminer og andre antioxidanter, som klart viste gavnlige virkninger på helbredet.

Der er altså tale om grov videnskabelig manipulation med virkeligheden for at udsprede en angst i befolkningen uden rimelig baggrund.

De eneste, der har gavn af den nye undersøgelse er medicinalfirmaerne, hvis profit kan være i fare, hvis folk holder sig raske ved at leve sundt og sikre kroppen alt det, den har brug for til at opretholde sundheden.

Man kan læse en grundig gennemgang af studiet her.

Beviser det man gerne vil

En metode, som lægemiddelindustrien benytter sig flittigt af, er at få læger til at lave lægevidenskabelige forsøg med det klare formål at vise, at vitaminer, mineraler og andre naturmidler ikke virker mod sygdom, men snarere er farlige.

Det er med de sofistikerede metoder, man bruger inden for lægevidenskabelig forskning, muligt at bevise alt det, man gerne vil.

Statistik er blot et af redskaberne, og der kommer flere og flere tilfælde frem i dagens lys, hvor læger er blevet ført bag lyset eller bestukket af medicinalindustrien, eventuelt blot har lagt navn til en artikel.

Det Nordiske Cochrane Institut, som overvåger lægevidenskabelig forskning, har for et par år siden konkluderet, at det kun er 8 procent af lægevidenskabelige studier, der er til at stole på. Lægevidenskab er ved at blive mere skab end viden.

Se også: Vegetar og kost – lægen giver her sine bedste råd

Får ikke vitaminer nok gennem kosten

Det nævnes igen og igen fra offentlige myndigheder, blandt andet Fødevarestyrelsen og DTU, at man, hvis man spiser en rimelig fornuftig daglig kost, får man dækket sit behov for vitaminer og mineraler. Det er heller ikke rigtigt.

De fleste mennesker kan ikke opnå at få nok af alle vitaminer gennem kosten alene. Det er ikke ret mange mennesker, der spiser en virkelig sund kost.

For eksempel er det højst 20 ud af 100, der spiser seks gange hundrede gram grønt og frugt dagligt. Desuden er kvaliteten af fødevarerne, som man køber, blevet dårligere.

Økologiske fødevarer indeholder væsentligt flere næringsstoffer end konventionelt dyrkede, som langt de fleste bruger.

Behov for kosttilskud

Desuden udsættes vi for utrolig mange kemiske stoffer fra maden, vandet og luften samt ved kontakt med kemiske stoffer på arbejdspladserne og i kosmetik.

Enhver kemisk belastning øger behovet for kosttilskud.

Det gælder også for behandling med lægemidler, der tærer på vigtige stoffer i kroppen. Mennesker, der er i behandling med lægemidler mod for højt kolesterol (statiner) behøver for eksempel ekstra tilskud af Q10, der blandt andet forebygger kræft og hjertesvækkelse.

Også sygdomme øger behovet for kosttilskud. Det gør stress også.

Vitaminpiller forebygger sygdom

Mange sygdomme, især kroniske, kan forebygges ved hjælp af vitaminer og mineraler, og i mange tilfælde kan kroppen ved at få tilført alt det, den har brug for, helbrede sig selv.

Man skal altså ikke gøre sig bekymringer over at blive skadet af et fornuftigt
forbrug af kosttilskud, som man blandt andet kan læse mere om i de mange gode bøger om vitaminer og mineraler.

Bekymringen bør være om, at man får tilstrækkeligt af alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Og dem kan man ikke spise sig til i almindelig kost.

De bedste vitaminer er naturlige

Vitaminer skal helst være naturlige, ikke fremstillet kemisk, så det er vigtigt at købe kosttilskud af kvalitet.

I flere af de forsøg, hvor man har forsøgt at bevise, at vitaminer ikke virker, har man netop brugt kunstigt fremstillede vitaminer, som kroppen ikke kan bruge.

Vitamintilskud øger ikke dødeligheden

Det er lodret løgn, at brug af vitaminer øger dødeligheden. I den nyeste oversigt fra det amerikanske US National Poison Control System var der ifølge den nyeste opgørelse ikke et eneste dødsfald fra nogen vitaminer, inkl. Vitaminerne A, C, D og E, B-vitaminerne eller andre vitaminer.

Der var heller ikke nogen, der døde af tilskud af mineraler. Over halvdelen af amerikanerne tager daglige tilskud af vitaminer og mineraler, over 60 milliarder om året.

Uden et eneste dødsfald

Mange læger tager vitamintilskud

Det er uetisk og urimeligt, at læger og andre udspreder angst for vitaminer og andre fornuftige kosttilskud.

I øvrigt har man ved undersøgelser fundet, at mere end 70% af læger og speciallæger selv tager vitaminer og mineraler.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *