Hvad er normal hvilepuls og kender du din?

En hvilepuls er en betegnelse for hvor mange gange hjertet pumper i minuttet når man er i total hvile position.

En normal hvilepuls ligger mellem 50-100. Man siger generelt at en lav hvilepuls betyder at man er i god fysisk form, da hjertet bliver stærkere og bedre til at sende mere blod ud i kroppen pr. slag jo mere man træner.

Derfor kan en professionel cykelrytter have en hvilepuls helt nede imod de 30. Ens hvilepuls er dog meget individuel, da det kan variere i forhold til køn, alder, om man er syg eller tager medicin, man kan derfor ikke umiddelbart måle sin hvilepuls med hinanden.

Normal hvilepuls for mænd og kvinder

Mænds hvilepuls er som regel lavere end kvinders.

Gennemsnitlig ligger mænds hvilepuls nemlig mellem 60-80 hvor kvinders ligger mellem 70-90.

For en sportsmand er det et sundhedstegn at have en hvilepuls mellem 40-70, hvor en hvilepuls på 40 for den øvrige befolkning ville være en lav hvilepuls og typisk være tegn på helbredsmæssige problemer.

Både for høj og for lav hvilepuls kan være tegn på helbredsmæssige problemer.

Der er en række sygdomme der kan påvirke pulsen generelt og derved også ændre hvilepulsen som fx hjerte sygdomme. Hvis man gerne vil have sin hvilepuls lavere er det ofte et spørgsmål om motion, lav puls er nemlig som regel et tegn på god form.

Mål din hvilepuls

Hvis du vil måle din hvilepuls er det en god ide at gøre det om morgenen før du står op.

Tag dit puls ur på om morgenen inden du står op og aflæs din hvilepuls. Hvis du har et puls ur der kan måle den lavest opnåede hvilepuls kan du evt. sove med det og aflæse resultatet om morgenen.

Har du ikke et puls ur kan du også måle din hvilepuls uden, det er dog lidt mere besværligt og giver ikke et lige så korrekt resultat som et puls ur.

Måden du kan måle din hvilepuls på uden et puls ur er også om morgenen lige når man vågner.

Sæt  to fingre på håndledet eller din halspulsåre og hav et stopur klar. Du skal tælle slagene i 15 sekunder, derefter ganger du med 4 og så har du din hvilepuls pr. minut. For at få det så præcist som muligt kan man evt. gøre det to dage i steg og så tage gennemsnittet af det.

Vil du vide mere om blodtryk så læs disse artikler på Altomsundhed.dk:

Hvad er normalt blodtryk?

Hvor meget påvirker lakrids blodtrykket?

Fakta om blodtryk – både det systoliske og diastoliske blodtryk

Fakta: Hvor højt blodtryk må man have?

9 thoughts on “Hvad er normal hvilepuls og kender du din?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *