Er det farligt at drikke for meget vand?

Er det farligt at drikke for meget vand?

Hvor meget vand skal man drikke om dagen, og kan det være skadeligt at drikke for store mængder vand? Læs også om vandforgiftning i denne artikel.

Kroppen har dagligt brug for vand for ikke at dehydrere. Men er det skadeligt at drikke for meget vand?

De fleste mennesker ved, at for at opretholde en sund væskebalance, anbefales det, at man drikker cirka to liter væske hver dag.

Får man ikke nok væske vil kroppen fortælle at der er noget galt via nogle advarselstegn.

1. Man vil føle tørst
2. Man vil føle sig svag
3. Man bliver svimmel fordi blodtrykket falder
4. Huden vil miste sin elasticitet

Tommelfingerregel

En tommelfingerregel er, at man skal drikke væske i en mængde svarende til en tredjedel af ens kropsvægt i deciliter.

Så vejer du 75 kilo, skal du drikke 25 deciliter, hvilket svarer til 2,5 liter.

Drik ikke for meget

Om sommeren når det er meget varmt vil kroppen have brug for mere væske fordi man sveder mere. Det samme gælder også hvis man begynder at dyrke hård fysisk træning.

På disse tidspunkter er det vigtigt at lægge mærke til hvad kroppen har brug for i stedet for, hvad vi tror at den har brug for. Generelt kan det nemlig være farligt at drikke for meget væske om dagen.

Hvis man er en rigtig vandelsker, som drikker over fire liter væske dagligt, øger man risikoen for at få vandforgiftning.

Vandet og saltet er vigtige for blodet, og processerne i nyrerne sørger for, at disse to ting hele tiden er stabile i kroppen.

Vandforgiftning opstår ved, at nyrerne overbelastes på grund af for meget vand, og derved mister deres evne til at udskille urin fra kroppen. Derfor går der ubalance i systemet.

Vand som udrensning

Der er mange som opfordrer til at man skal drikke mere vand hver dag, for at rense kroppen for affaldsstoffer. Om dette er en skrøne eller ej synes der at være uenighed om.

Menneskekroppen fungerer på den måde, at drikker man mere væske end den behøver, så ender det bare med flere toiletbesøg.

Ydermere vil det ekstra væske i stedet skylle nyttige vitaminer og mineraler ud af kroppen. En normal sund krop vil ikke have problemer med at komme af med affaldsstoffer.

Derfor skal man overveje nøje hvor meget vand man drikker dagligt, og ikke overdrive.

Føler man behovet for mere end to liter væske dagligt, så kombinér de to liter vand med danskvand, juice, te eller sodavand.

0 thoughts on “Er det farligt at drikke for meget vand?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *