Omkring en million danskere lider af høfeber, og hos mange påvirker og begrænser det deres hverdag. Men hvad er symptomerne på høfeber og hvordan kan man behandle det? Få mere viden om den trælse influenza-lignende sygdom her.
Denne artikel handler handler om høfeber, de symptomer det giver og hvordan man kan behandle. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.
Den rigtige viden omkring høfeber kombineret med den rette behandling give mange mulighed for et liv uden de store gener.
Symptomer
Høfeber minder for nogle lidt om en influenza, og symptomerne vil ofte være snue, stoppet næse og røde og kløende øjne. Enkelte vil også føle sig meget trætte og uoplagte, og høfeberen vil være en stor gene i deres hverdag.
Allergisk eller irritativ høfeber
Allergi: Høfeber forårsaget af allergi overfor pollen vil være sæsonbetonet, og giver typisk symptomer i perioder fra slut januar til start september, hvor de forskellige polletyper huserer. Symptomerne vil oftest forekomme i næsen og øjnene.
Lider du af næse- og øjensymptomer året rundt, kan dun høfeber stamme fra allergi overfor for eksempel kæledyr, støv, skimmelsvampe eller fødevarer.
Irritation: Hører du blandt de mennesker som har helårlige symptomer uden at der er påvist en allergi, hører dine symptomer under det man kalder ikke-allergisk rhinitis eller ikke-allergisk helårssnue.
Dine slimhinder vil muligvis være ekstra følsomme, og du får nemmere symptomer fra næse og øjne. Dette kan ske ved kontakt med røg, parfume eller andre dufte, også kaldet irritanter.
Diagnose og behandling
For at stille en diagnose vil lægen ofte foretage en hudpriktest. I enkelte tilfælde kan der også tages en blodprøve, som viser allergiantistoffer.
Behandling kan foregå på flere måder afhængig af graden af allergi:
• Man kan skylle næsen med saltvand for at nedsætte mængden af pollen på næseslimhinden
• Antihistamin enten som tabletter, næsespray eller øjendråber, som kan mindske eller fjerne klør fra næse og øjne.
• Allergivaccine
Astma som følgesygdom
Cirka 20-30 procent af de mennesker, som lider af høfeber, har risiko for at udvikle astam på et tidspunkt i deres liv. Grunden til at astma kan udvikles er, at personer med høfeber har en tendens til at trække vejret gennem munden, da deres næse ofte er stoppet til. Dette gør, at allergener og andre partikler finder vej ned til bronkierne, og skaber gener.
Andre betegnelser for høfeber
• Allergisk snue
• Høsnue
• Sæson rhinitis
• Helårs rhinitis
• Allergisk rhinitis
Kilder: Apoteket.dk, Netdoktor.dk og Allergiguiden