Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Allergi: Symptomer og behandling
Hvis du har symptomer på allergi er det en god ide at få det undersøgt, så du kan komme i behandling for allergi. Det kan nemlig være meget generende.
Hvis du har symptomer på allergi er det en god ide at få det undersøgt, så du kan komme i behandling for allergi. Det kan nemlig være meget generende.

Allergi: Symptomer og behandling

Har du symptomer på allergi og skal du i behandling for allergi? De mest kendte luftbårne allergier stammer fra husstøvmider, pollen, hudskæl, hår fra husdyr samt sporer fra skimmelsvamp.

Denne artikel handler handler om symptomer på allergi og behandling for allergi. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Hvis din næse pludselig bliver stoppet, dine øjne begynder at klø (som ved høfeber) eller du føler at vejrtrækningen bliver mere besværet – så kan du have fået en allergisk reaktion.

Allergi kan opstå ud af det blå. Det er en overfølsomhed overfor ting, der ikke før har givet problemer, men som kroppen pludselig blive irriteret på. Derfor begynder vores immunforsvar at opfatte det som en fare, der skal bekæmpes.

At være overfølsom over for noget betyder, at man reagerer anderledes på proteinstoffer (allergener) end andre mennesker gør, hvilket gør at kroppens immunforsvar går i beredskab når den udsættes for disse.

Under beredskabet gennemgår kroppen en sensibilisering. De hvide blodlegemer laver et antistof, som sætter sig fast på overfladen af kroppens allergiceller, hvilket gør den klar til at svare igen næste gang den udsættes for proteinstoffet. Dog undgår man ikke overfølsomhedsreaktionen som for eksempel hævelse, stoppet næse, øjne der klør m.m.

Tre former for allergi

Der findes mange former for allergi, men de kan som oftest deles op i tre kategorier:

• Kontaktallergier
• Fødevareallergi
• Luftvejsallergi

De mest kendte luftbårne allergier er husstøvmider, pollen, hudskæl og hår fra husdyr samt sporer fra skimmelsvamp.

Diagnose og behandling af allergi

Cirka 25 procent af befolkningen har, eller har på et tidspunkt haft overfølsomhed overfor et eller flere ting.

Er der tendens til overfølsomhed i familien, er der en stor risiko for, at arveanlægget føres videre, og derfor er det en god ide, at tage en dialog med sin læge omkring det.

Når lægen skal stille en diagnose omkring allergi, skal han oplyses om de tilfælde der har været, og ofte vil han tage en blodprøve, eller henvise til en hudlæge som kan tage en hudpriktest.

I enkelte mildere tilfælde vil antihistamin kunne klare kampen mod allergien. Det kan fås som håndkøbsmedicin på apoteket, og der findes flere produkter på markedet både i pille form, som øjendråber eller immunterapi.

Men hvilket produkt og behandling du skal bruge mod netop din type allergi skal du altid få godkendt hos din egen læge.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *