Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Allergisk astma: Allergi kan give astma
Der er god grund til at være opmærksom på din allergi - den kan nemlig i værste fald udvikle sig til allergisk astma.
Der er god grund til at være opmærksom på din allergi - den kan nemlig i værste fald udvikle sig til allergisk astma.

Allergisk astma: Allergi kan give astma

Allergisk astma er en luftvejssygdom, som kan udløses hvis du er allergisk overfor luftbårne allergener. Behandles din allergi ikke, kan du have stor risiko for, at udvikle allergisk astma, som vil gøre det vanskeligt for dig at trække vejret.

Denne artikel handler handler om allergisk astma. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

Allergisk astma kan på mange måder sammenlignes med høfeber, da denne også kan udløses gennem kontakt med allergener fra pollen eller støv. Forskellen er dog, at ved høfeber, er det de øvre luftveje der påvirkes, hvor det ved allergisk astma er de nedre luftveje – bronkierne.

Symptomer

Allergisk astma er en følgesygdom der kan opstå af allergi, da allergener via indånding kommer ned til bronkierne, og gør de nedre luftveje overfølsomme, så de hæver og bliver betændte. Symptomerne vil ofte være hvæsende og pibende lyde ved vejrtrækning, trykken for brystet, stakåndethed, hoste og generel besværet vejrtrækning.

Behandling

Er du først blevet ramt af allergisk astma, kunne noget tyde på, at du har haft en allergi, der ikke er blevet behandlet korrekt. Derfor bør du kontakte din læge for at komme i gang med en behandling.

Lægen vil typisk finde ind til kernen af problemet, nemlig grunden til din overfølsomhed. Dette kan gøres gennem en hudpriktest eller en blodprøve, som kan fortælle om allergien er grundet pollen, støv, dyr eller andet. Derefter kan der startes en behandlingsform, som kan lette den allergiske astma.

Der findes flere varianter af medicin som kan afhjælpe din allergi. Heriblandt kan nævnes øjendråber, antihistamin i tabletform, inhalator, næsespray og vaccine.

6 Gode råd mod allergisk astma

• Sørg for den rigtige behandlingsform i samråd med din læge
• Dyrk motion for at styrke dit helbred og dine lunger
• Undgå de allergener du er overfølsom overfor som for eksempel husdyr
• Undgå røg
• Husk altid at tage din medicin også selvom du føler dig rask
• Drik meget vand da det stimulerer slimløsningen

Kilder: Astma-allergi Danmark, Patienthåndbogen.dk, ALK Danmark

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *