Alt Om Sundhed: Forside » Anbefalet » Færre tømmermænd – nyt studie viser hvordan
Færre tømmermænd har selvfølgelig noget med mængden af alkohol at gøre. mend er er også andre gode råd, du kan bruge.
Er du på jagt efter færre tømmermænd efter en druktur? Så er her nogle gode råd. Foto: Colourbox.

Færre tømmermænd – nyt studie viser hvordan

Hvis du vil have færre tømmermænd efter en sjov aften i byen, bør du holde dig til en huskeregel, når du drikker. Se, hvilken.

Færre tømmermænd og en bedre ‘dagen derpå’. Det er der nok mange af os, som ville ønske, vi fik efter en festlig aften, der inkluderer alkohol.

Forskere fra Statens Institut for Folkesundhed og Herlev Sygehus  undersøgte i2022 teorien om, at man får færre tømmermænd af at holde sig til den samme slags drink hele aftenen.

Og den er god nok. I studiet viste det sig, at dem, der løbende skiftede drikkevarer i løbet af forsøget, fik det dårligere dagen efter end de, der holdt sig til en slags.

Læs også: Lægens kur mod tømmermænd

Sådan forløb studiet

Forskerne havde inviteret 35 mennesker til at deltage i studiet, hvor de blev delt tilfældigt i to grupper efter at have trukket lod.

Og her var der fri bar, hvor den ene gruppe måtte drikke lige præcis det, de havde lyst til. Den anden skulle vælge en slags alkoholisk drik, for eksempel hvidvin eller rom og cola, og holde sig til den hele aftenen.

Tre gange dagen efter skulle alle svare på en række spørgsmål om deres velbefindende. Symptomerne blev målt i en videnskabelig skala.

Færre tømmermænd og færre drinks

Resultatet viste, at deltagerne i gruppen, hvor man måtte drikke alt fra øl, vin og sprut, havde langt flere hangovers end den anden gruppe.

I skalaen lå dem, der vekslede mellem drinks, på 4.3, hvor de der drak en slags drink lå på 2.6 i skalaen over bivirkninger.

– Samtidig viste det sig, at deltagerne i blandingsgruppen havde drukket mere alkohol. De drak i gennemsnit 10,9 genstande i løbet af aftenen, mens gruppen, der var begrænset til den samme type alkohol, indtog 5,7 genstande, siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed, til SDU.dk. 

Konklusionen er…

Når du frit kan vælge mellem alle mulige drikkevarer, drikker du simpelthen mere end, hvis du holder dig til en slags.

Teorien er, at det er kedeligt at drikke det samme hele aftenen, derfor vil man typisk variere. Når man ikke må drikke anden alkohol end en slags, så står valget mellem den og vand, kaffe og sodavand.

Hvis du derimod kan begynde aftenen med hvidvin, går over i rødvin og senere til øl og sprut, så er udvalget stort, og vi kommer til at hælde i os.

Læs også:

Så mange kalorier er der i din drink

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *