Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark
Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark og påvirker dermed 400.000 nært pårørende - derfor kaldes den også for "De pårørendes sygdom". Disse symptomer skal du holde øje med.
Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark og påvirker dermed 400.000 nært pårørende - derfor kaldes den også for "De pårørendes sygdom". Disse symptomer skal du holde øje med.

Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark

I Danmark lever mellem 70.000 og 85.000 mennesker med demens – heraf cirka 50.000 med Alzheimers. Sygdommen er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark og kaldes ofte for “De pårørendes sygdom”.

Dette er en artikel om demens, hvor mange der har sygdommen (som også kaldes “De pårørendes sygdom”) og hvor mange der dør af den. Artiklen handler også om symptomer på demens. Vi håber artiklen er nyttig for dig, og du er meget velkommen til i bunden af artiklen at give den en vurdering på en skala fra 1-5, så andre brugere også kan se om det er relevant indhold. Skriv også gerne din kommentar til emnet i kommentarfeltet. På forhånd tak og god læselyst.

I 2017 blev det almindeligt kendt, at Prins Henrik blev ramt af demens. Prinsen (der gik bort den 13. februar 2018) og hans familie er nu blevet en del af statistikken: Op til 85.000 personer i Danmark har demens – dermed påvirker sygdommen 400.000 danskere.

Hvis dødsårsag opgøres i absolutte tal, er antallet af personer, der dør af sygdommen, inklusive Alzheimers sygdom, steget fra 1.275 i år 2000 til 3.411 i år 2013.

Den væsentligste risikofaktor for udvikling af demenssygdom er alder. Men også andre faktorer har betydning. Det kan blandt andet være kost og ernæring, livsstil og sociale faktorer.

På trods af, sygdommen for mange først kommer senere i livet, har cirka 1.500 personer under 65 en demenssygdom – og man anslår, at der hvert år er i alt 8.000 nye tilfælde.

De pårørendes sygdom

Demens bliver ofte kaldt for ‘de pårørendes sygdom’, og dem er der mange af; 400.000 danskere lever i dag med en dement i familien – en hverdag, der kan være svær at håndtere.

Der er dog en række gode råd, du kan følge, hvis du er eller bliver pårørende til en dement: Det kan blandt andet være, at blive ved at se mennesket bag sygdommen, at være til stede i nuet og forsøge ikke at irettesætte den syge.

De hyppigste demenssygdomme er de fremadskridende såkaldte degenerative sygdomme. Denne gruppe er årsag til cirka 70 procent af demenstilfældene. Det er sygdomme, som ofte indebærer, at bestemte typer af hjerneceller går til grunde. Til denne gruppe hører:

 • Alzheimers sygdom
 • Frontotemporal demens
 • Lewy Body demens
 • Sjældne demenssygdomme

Den næsthyppigste gruppe af sygdomme, der kan give demens, er sygdomme i blodårerne. For eksempel udgør den såkaldte vaskulær demens cirka 20 procent af demenstilfældene.

Vaskulær demens kaldes også blodpropsdemens, fordi årsagen hos de fleste er små blodpropper i hjernens blodkar.

Den vaskulære udgave af sygdommen kan ikke helbredes, men man kan gøre noget for at undgå, at sygdommen bliver forværret. Lægen kan ordinere blodtryksregulerende, blodfortyndende eller kolesterolsænkende medicin, ligesom eventuel sukkersyge skal være velbehandlet.

De sidste ti procent af årsagen består af en lang række af forskellige sygdomme.

Forskellige symptomer

Der er en række symptomer, der kan være tegn på sygdommen:

 • Svækket hukommelse
 • Besvær med at udføre velkendte opgaver
 • Problemer med sproget
 • Manglende orientering i tid og sted
 • Dårlig eller nedsat dømmekraft
 • Problemer med at tænke abstrakt
 • Lægger ting forkerte steder
 • Forandringer i humør og adfærd
 • Ændringer i personligheden
 • Mangel på initiativ

Andre sygdomme kan give symptomer som ligner demens – for eksempel en ubehandlet depression, stress eller B12-vitaminmangel.

Genkender du flere af symptomerne nedenfor, anbefaler Alzheimerforeningen, at du kontakter din læge. Det er vigtigt at få afklaret årsagen til symptomerne, og at en eventuel behandling sættes i gang hurtigt.

‘Da Aage forsvandt’

Kort tid inden Rita og Aage skal giftes, får Aage konstateret Alzheimers. Dokumentarkompagniet følger i fem år parret – og hvordan Aage langsomt bliver mere og mere dement.

Se mere om dokumentaren HER.

Forsvinder fra hjemmet

Ifølge tal fra Alzheimerforeningen sker det cirka 1500 gange årligt, at demente forsvinder. Det vurderer overlæge Jens Egersgaard ud fra en analyse foretaget i 2014

De fleste gange går det heldigvis godt, men cirka 10 gange om året dør den demente, mens han eller hun er på egen hånd.

Hvad er demens?

 • Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark
 • Knap 85.000 mennesker i Danmark lever med en demenssygdom
 • Jo ældre man er, jo større er risikoen for at få sygdommen
 • I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120.000-146.000 personer
 • Kun cirka 50 procent af alle demente får stillet en demensdiagnose
 • De totale omkostninger ved demens beløber sig til mere end 20 milliarder kroner om året i Danmark
 • Selv om demens er en udbredt sygdom, ved otte ud af ti danskere ikke, at demens leder til døden
 • Glemsomhed, forvirring og svigtende dømmekraft kan være symptomer på, at man er ved at udvikle en demenssygdom
 • Alzheimers er den hyppigst forekommende form for demens. Sygdommen kommer ofte snigende og er blandt andet karakteriseret ved svækket hukommelse

Kilder: Nationalt Videnscenter for Demens, Alzheimerforeningen.

1 kommentar til “Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark”

 1. Artiklen er fin nok,men hvordan takler vi pårørende sygdommen, der skal nemlig en utrolig tålmodighed til i den daglige omgang med ens ægtefælle,mangler lidt om dette

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *