Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Migræne – her er årsagerne til at migrænen opstår
billede med migræne
Mange danskere lider af migræne, og det er ofte bestemte ting, der fremkalder den ubehagelige hovedpine.

Migræne – her er årsagerne til at migrænen opstår

Hvorfor får man migræne og hvad er de typiske årsager? Her kan du hvad der oftest udløser en migræne, og derfor også hvad du måske bør undgå.

Mange mennesker oplever at få migræne med jævne mellemrum. Hvad de fleste dog ikke ved er, at der kan være flere faktorer i dagligdagen, som kan være årsager til anfaldene.

Hos nogle migrænepatienter, er det bestemte faktorer som påvirker anfaldene, hos andre er det flere faktorer kombineret.

Dog er det muligt selv at gøre noget ved nogle af de udefrakommende faktorer, som kan være med til, at stimulere et migræneanfald.

De årsager som oftest er med til at udløse migræne er:

Østrogenmigræne

I Danmark er cirka 3 ud af 4 migrænepatienter kvinder, hvilket der er en logisk forklaring på.

Mange kvinder oplever i forbindelse med deres menstruationscyklus, at få østrogenmigræne i dagene op til menstruationens begyndelse.

Dette skyldes, da mængden af østrogen falder i blodet, på grund af hormonforandringen i kroppen.

Cirka 10 % af alle kvinder, som får tilskud af østrogen i form af prævention eller som tilskud efter menopause, vil efter en periode opleve at få østrogenmigræne.

Fødevarer

Selvom det er blevet en trend at spise sund og varieret kost i dagligdagen, er der stadig visse fødevarer, som kan give årsag til migræneanfald og den grimme hovedpine. Undersøgelser viser, at de kemiske stoffer, som hedder tyramin og phenylethylamin er især migrænefremkaldende.

Tyramin findes i fermenterede fødevarer, som for eksempel ost, yoghurt, alkohol og i det 3. krydderi. Gennerelt findes tyramin i fødevarer som har været igennem en modningsproces.

Phenylethylamin findes i fødevarer som for eksempel chokolade, kaffe, rødvin, citruskoncentrat og sødemidlet aspartam.

Hvis man vil prøve at undgå migræneanfald i en periode, så findes der mere ”sikre” fødevarer, som man kan spise som for eksempel mælk, havregryn, kylling, fersk fisk, pasta, mel, kartofler, selleri, æbler, pærer, gulerødder, løg, linser, smør/olie og ris.

Stress og uregelmæssig levevis

Det er ikke dokumenteret at stress kan være årsag til migræne, selvom mange migrænepatienter nævner stress som en årsag.

Under svært stressede perioder, afgiver nervesystemet en smule af stoffet NO, som kan udløse migrænesymptomer.

Dog vil migræne forårsaget af stress oftere være muskelspændinger fra lænden og nakken.

Sult

Spontane migræneanfald kan opstå hos nogle, hvis man springer et måltid over.

Dette sker, da blodsukkeret falder, og kan hurtigt løses ved at spise når sulten melder sig.

Lys, lyd og dufte

Personer som ofte lider af migræneanfald, også kaldet migrænikere, er mere sensitive overfor lys, lyde og dufte end andre mennesker.

Derfor skal de være mere opmærksomme på hvilke faktorer der kan påvirke dem i det daglige.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *