Metastaser er en af de ord, vi alle kender, men som kan virke diffuse. Her får du let forståelig fakta om, hvad det er og hvordan de opstår.
Metastaser er et af de ord, som knyttes til kræft. Vi ved, at det aldrig er godt, hvis de er i kroppen, men hvad er det egentlig?
Og hvad kan der gøres, hvis vi eller en pårørende får konstateret metastaser i knogler eller organer?
Det kan du læse om her, hvor vi forklarer betydningen af det ildevarslende ord.
Kræftcellerne bevæger sig i kroppen
Hvis vi har kræft i for eksempel brystet, kan kræftcellerne sprede sig til et andet sted i kroppen. Og det er vigtigt at bemærke ordet ‘kan’.
Det sker nemlig udelukkende, hvis kræftcellerne trænger sig ind i vores blod eller lymfesystem, for det er via blod- og lymfebanerne, at kræftcellerne spreder sig fra et sted i kroppen til et andet.
Det betyder, at kræftcellerne fra brystet har spredt sig til for eksempel knoglerne, kaldes de for metastaser. Så her får vi ikke diagnosen knoglekræft, men brystmetastaser i knoglerne.
Er metastaser kræft?
Ja, det er de desværre. Men der er forskel på behandlingsmetoderne af knoglekræft og for eksempel brystmetastaser i knoglerne (de, der har spredt sig fra brystet).
Når lægerne skal behandle metastaserne, skal de behandle dem, som de behandler den oprindelige kræfttype.
Derfor skal den lokaliseres, hvis det ikke er sket. I sjældne tilfælde kan man ikke finde ‘moder-kræften’, her lyder diagnosen ukendt primær tumor.
Behandling
Der findes ikke et entydigt svar på behandlingen af metastaser. Det afhænger af, om den oprindelige kræftform er behandlet i forvejen, eller om man har fundet den samtidig med metastaserne.
Desuden kan der være forskel på, hvor mange metastaser der er, og hvor de befinder sig i kroppen.
Behandlingsmulighederne breder sig fra kemoterapi, strålebehandling, operation, antihormon-medicin og hormoner. Det vurderes selvfølgelig ud fra den den enkelte patient.
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Brystkræftforeningen, Knoglemetastase.dk.