Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Symptomer på kræft – 7 tegn du skal kende
Symptomer på kræft kan være meget forskellige.
Kender du de almindelige symptomer på kræft? Det er vigtigt at holde øje med dem - for eksempel hæshed, hoste, knuder og sår. Arkivfoto: Colourbox.

Symptomer på kræft – 7 tegn du skal kende

Symptomer på kræft kan spænde vidt fra hoste og hæshed til knuder eller sår, der ikke vil hele. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Symptomer på kræft kan optræde på mange måder og alle steder på kroppen. Så hvornår er det egentlig, at vi skal gå til læge for at blive tjekket?

Det har Kræftens Bekæmpelse et bud på med kampagnen ‘De 7 tegn’, som de har kørt siden 2021. Og her er det vigtigt at understrege, at man sagtens kan gå rundt med et eller flere tegn uden, at det er symptomer på kræft.

Alligevel bør du søge læge, hvis et eller flere tegn viser sig. Det kan jo også være andre sygdomme, som kræver behandling.

Vi ved ikke nok

Kræftens Bekæmpelse lancerede kampagnen, fordi vi danskere har godt styr på nogle af symptomerne og tegnene så som knuder og ændrede modermærker, men mindre viden om andre som hæshed og hård mave.

Og viden er vigtig, så man kan søge læge i tide.

Desuden er der en gruppe, som sjældent går til læge selv, hvis de fejler noget eller har mistanke om, at der er noget, som ikke er helt, som det skal være. I denne gruppe findes særligt mænd, som ikke er verdensmestre i at søge læge.

Her ser du de tegn og symptomer på kræft, du skal være opmærksom på – enten hos dig selv eller dem, du kender. Igen: Det behøver ikke være kræft, men gå hellere en gang for meget til læge end en gang for lidt.

Hold øje med disse 7 tegn

Synkebesvær: Synkebesvær, der bliver værre, svært ved at synke mad i mere end en måned, maden sidder fast i halsen, smerter når du spiser i en periode på over en måned.

Vægttab: Taber dig uden grund, taber dig uden at skære ned på kalorier eller op for motion, taber dig efter en slankekurs ophør.

Hoste: Hoste og hæshed i en mere end en måned, hoster blodigt slim eller spyt, har hoste, der bliver værre.

Afføring: Blod i afføring, hård eller tynd mave mere end to uger, skiftevis hård og blød mave i mere end to uger, har følelsen af, at du ikke bliver helt færdig, når du er på toilettet i mere end to uger.

Blod: Blod i afføring, opkast, sæd eller urin, bløder fra skede efter sex eller motion samt efter menopausen, hoster blod op.

Modermærker: Mærket ændrer størrelse, form, farve, får sår på eller bløder. Hvis det klør gennem længere tid eller, du har sår på huden og i munden, der ikke er helet indenfor en måned.

Knuder: Nyopstået knude i bryst eller testikel, hævelse eller knuder i armhuler, lyske, halse, som ikke har været der før, eller som forandrer sig, en kendt knude, der begynder at vokse samt nyfundne knuder og hævelser på kroppen.

Læs også: Her er symptomerne på prostatakræft samt artiklen Kan vi få kræft af brændt grillmad.

    Skriv en kommentar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *