Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Kaffe kan have stor indflydelse på dit helbred
Kaffe er ikke ubetinget sundt. Den sorte drik som vi danskere elsker, kan have indvirkning på dit helbred.
Kaffe er ikke ubetinget sundt. Den sorte drik som vi danskere elsker, kan have indvirkning på dit helbred.

Kaffe kan have stor indflydelse på dit helbred

Java, Truckertjære, Mudder, Mocca, jordmoderkaffe – Ja, kært barn har mange navne.

Denne artikel handler om kaffe, kaffens indflydelse på døgnrytme samt kaffe og hovedpine. I bunden af artiklen kan du svare os på, hvor informativ artiklen er ved at give den 1-5 stjerner. Vurdér artiklen så kommende læsere på forhånd ved, om de får et fyldestgørende svar på det emne artiklen behandler. På forhånd mange tak for din hjælp.

Når det gælder den lille sorte bønne, som er basis for en af danskernes yndlingsdrikke – nemlig kaffen, som stammer fra det arabiske ord qahwa, så findes der mange slang udtryk for den kulsorte drik.

Men hvor kommer kaffen fra, er det virkeligt sundt at drikke, og ikke mindst, hvilke følgevirkninger kan et stort dagligt indtag have på kroppen?

Kaffens historie

Kaffen har sin oprindelse i Etiopien, hvor man begyndte dyrkningen i Kaffa-provinsen. I 1500 tallet spredte dyrkningen af kaffen sig til de islamiske lande, Indien og Europa.

Man mener, at kaffen kom til Danmark og England i 1600 tallet, og dermed spredtes til kolonierne verden over.

Kaffens indflydelse på døgnrytmen

Nogle mennesker er inkarnerede kaffedrikkere, og kan tømme flere kander i løbet af en dag, uden at det påvirker deres søvn, hvor andre, der drikker mindre, bliver meget påvirket af det.

Kaffe indeholder koffein, som i grundstof er et hvidt stof med bitter smag.

Koffein i små mængder (en kop kaffe) har en svagt stimulerende effekt på centralnervesystemet, men indtages det i større doser, kan det medføre søvnløshed, uro i musklerne og hjertebanken. Dette sker fordi koffeinen påvirker visse receptorer i vores hjerne, og derved udløser en stimulering.

Kaffe og hovedpine

Hvis man indtager koffein regelmæssigt, som for eksempel ved at drikke meget kaffe, vender kroppen sig stille til det, og der sker en toleranceudvikling.

Det vil sige at man skal drikke endnu mere for at opnå en virkning.

Vælger man derimod at lægge kaffen på hylden, kan man godt forvente nogle abstinenssymptomer, så som hovedpine, da koffeinabstinens i bund og grund har de samme mekanismer som ved nedtrapning af andre afhængighedsskabende stoffer.

Fakta om kaffe og sundhed

  • I Danmark drikker vi ca. 20 millioner kopper kaffe om dagen, hvilket svarer til et gennemsnit på 4 kopper pr. dag pr. person.
  • Det menes, at kaffe i moderat omfang har en sundhedsfremmende effekt, der formindsker risiko for bl.a. type 2-diabetes, depression og blodpropper
  • Mennesker med angst bør ikke drikke kaffe, da koffein kan have en tricker effekt på angsten
  • Udtrykket ”jordmoderkaffe” kommer af det indtryk af, at jordmødrene altid lavede kulsort, stærk kaffe for at holde sig vågne på nattevagter

Kilder: Videnskab.dk / Wikipedia

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *