Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Gigtsmerter - kan de forudsige vejret?
Myten siger, at gigtsmerter kan forudsige vejret - det er måske ikke bare en myte,
Gigtsmerter bliver mindre når vejret er godt. Men smerterne kan faktisk også vise noget om hvordan det kommende vejr bliver. Foto: Gigtforeningen.

Gigtsmerter – kan de forudsige vejret?

Gigtsmerter påvirkes af vejret. Nu viser det sig, at myten om at gigtsmerter også kan forudsige, hvordan det kommende vejr bliver, måske holder stik

Gigtsmerter som rammer patienter med enten leddegigt eller slidgigt (artrose) kan i værste fald være voldsomt invaliderende. Og normalt er der ikke noget positivt at sige om smerterne.

Men det har en gruppe forskere fra University of Manchester imidlertid lavet om på. De har med studiet ‘Cloudy with a chance of pain’ måske alligevel fundet en snært af positiv udnyttelse af smerterne.

Det viser sig nemlig at myten om gigtpatienter, der kan forudsige kommende dages vejr, måske holder stik. Med andre ord: Gigtpatienterne render rundt med deres egen lille private meteorolog.

Forskerne er kommet frem til, at patienter med slidgigt i knæet i særlige tilfælde får ekstra store smerter. Det sker, når der kommer et stort og hurtigt fald i det atmosfæriske tryk – også kaldet lavtryk

Det skriver Gigtforeningen i en pressemeddelelse.

Kan mærke regnvejr

Helt konkret sker der det, at når trykket uden for leddet pludselig falder hurtigt, bliver ledvæsken inde i knæet tilsvarende større. Det får så ledkapslen til at hæve op og presse leddene mod hinanden med flere og stærkere smerter til følge.

Når gigtpatienter kan forudsige, hvornår det bliver regnvejr, så er det fordi trykket i atmosfæren typisk falder op til et regnvejr er på vej.

Dermed er det ikke er helt usandsynligt, at nogle mennesker med gigt rent faktisk kan mærke i deres led, når det skal til at regne.

Gigtsmerter påvirkes

Forskningen bekræfter, hvad sygeplejerske Nanna Bacci Hartz fra Gigtforeningens rådgivning oplever i den daglige kontakt med foreningens medlemmer:

– Jeg taler tit med medlemmer, der fortæller, hvordan skift i vejret påvirker deres gigt. Varme kan gøre noget, men højtryk og blå himmel bliver også ofte nævnt som det bedste vejr, når man har gigt, siger Nanna Bacci Hartz.

Læs også:

Hvad er Ibuprofen, og hvordan virker det?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *