Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Hvordan undgår man at blive syg af julemad?
Man kan blive syg af julemad - derfor er det vigtigt, at du husker god køkkenhygiejne, så du undgår bakterier i julemaden.
Man kan blive syg af julemad - derfor er det vigtigt, at du husker god køkkenhygiejne, så du undgår bakterier i julemaden.

Hvordan undgår man at blive syg af julemad?

Der er stor risiko for bakterier i julemad – og dermed kan du også blive syg af julemad. Se her, hvordan du undgår sygdom for både dig selv og dine gæster.

For rigtig mange mennesker er julen ensbetydende med godt selskab og god mad. Men med alt den mad er der også risiko for, at blive syg – specielt på grund af bakterier i julemad og alle de retter, der bliver varmet op og lunet. Og så har vi gang i så mange råvarer på én gang, at det kan være svært helt at holde dem adskilt.

Samtidig er der rester, der skal gemmes – og genbruges. Alt i alt et sandt Mekka for bakterier. Men du kan sagtens undgå bakterier i julemaden. Og dermed undgå, at du bliver syg af alt den dejlige julemad. det kræver blot, at du følger nogle ganske simple råd, som Fødevarestyrelsen har samlet for dig – og som vi her bringer videre.

Julemaden skal varmes igennem

Til enhver julefrokost hører lune retter. Men de skal ikke bare være lune. De bør i stedet serveres rygende varme så alle eventuelle skadelige bakterier er blevet dræbt. Og når du så igen dagen efter stiller dem på bordet, så skal resterne også være rygende varme.

Hurtigt på køl

Noget af det, der virkelig nedsætter risikoen for, at samle bakterier, er når maden køles hurtigt ned. Det gælder faktisk ikke kun varme retter men også andre af julebordets favoritter som eksempelvis æg, laks, silld og andre kolde anretninger.

Hvis du vil gemme rester, bør retterne serveres i rækkefølge og sættes i køleskab, så snart maden er serveret for sidste gang.

Men det gælder også, når du tilbereder mad dage i forvejen – som eksempelvis leverpostej og tærter. Og ikke mindst risengrød til risalamanden. Sæt maden hurtigt på køl – så undgår du bakterievækst.

Køleskabs-temperaturen

Letfordærvelige fødevarer som kød, pålæg, middags- og frokostretter bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 grader, da de fleste bakterier ikke kan vokse, når temperaturen er 5 grader eller derunder.

Derfor er det vigtigt, når du køber stort ind til julen, at du holder øje med dit køleskab. Hvis varerne ligger tæt i et køleskab, så er der ikke nok luftcirkulation. Det kan medføre, at temperaturen stiger. Hvis temperaturen kommer over 5 grader, så skal der skrues op for kulden på termostaten.

Hold orden i køleskabet

Hvis du skal have dit køleskab fuld af julemad, så er det en rigtig god ide at gøre rent i køleskabet inden du køber ind. Der er ting, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl, eller som kan opbevares køligt et andet sted end i køleskabet – eksempelvis konservesdåser, øl, sodavand, frugt og grønsager.

Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når julefrokosten eller julemiddagen tilberedes, skal råvarerne holdes adskilt fra den færdige mad.

Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk eller æg over på mad, som spises uden at blive varmet yderligere op. Den rå frikadellefars holdes eksempelvis holdes adskilt fra de stegte frikadeller.

Husk god håndhygiejne

Når du laver mad til dig og dine gæster, så er det vigtigt at huske, at vaske hænder. At holde god håndhygiejne er afgørende, når du håndterer de forskellige råvarer. Det samme gælder i forhold til knive og skærebræt. Husk at vaske dine køkkenredskaber når du skifter råvare. Så undgår du at sprede bakterier via hænder og redskaber.

God jul – og velbekomme.

Se også disse artikler:
Denne juleand må du ikke købe
Hvid januar: Drop alkohol en hel måned

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *