Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Ørevoks og vatpinde: Brug aldrig vatpinde i øret
Ørevoks og vatpinde er en diskussion, der fortsætter hele tiden. For må man bruge en vatpind til at fjerne ørevoks i ørerne med? Og det korte svar er, at det må man ikke.
Ørevoks og vatpinde er en diskussion, der fortsætter hele tiden. For må man bruge en vatpind til at fjerne ørevoks i ørerne med? Og det korte svar er, at det må man ikke.

Ørevoks og vatpinde: Brug aldrig vatpinde i øret

Ørevoks og vatpinde er en klassisk kombination, men der er faktisk flere grunde til, at du aldrig skal bruge vatpinde til at fjerne ørevoks fra dine ører.

Dette er en artikel om ørevoks og vatpinde, hvor vi kigger nærmere på om det en klog kombination. Og som du kan læse herunder, så er det en dum idé at anvende vatpinde til at rense ørerne med. Vi håber du kan lide artiklen, og du meget gerne bedømme hvor relevant den var for dig på en skala fra 1-5 stjerner. Del også gerne dine egne erfaringer om ørevoks og vatpinde – og om du overhovedet renser dine ører. Det kan du gøre i kommentarfeltet. På forhånd tak.

Kort fortalt bør du holde ørevoks og vatpinde adskilt fra hinanden. Du risikerer nemlig at gøre mere skade end gavn.

For rigtig mange er det ellers ret normalt, at fjerne den irriterende ørevoks med en vatpind.

Men lad være med det.

Farligt med vatpind i øret

Der er flere uheldige ting ved at stikke en vatpind ind i øret for at fjerne ørevoks – eller cerumen, som den voks du har i dit øre hedder på lægesprog

For det første vil du blot med vatpinden proppe ørevoksen længere ind i øret, også selvom du får noget af ørevoksen på vatpinden.

For samtidig med at du drejer noget af ørevoksen på din vatpind, så risikerer du at skubbe den restende ørevoks mere fast inde i øret.

Og det gør altså bare, at det kan være endnu mere bøvlet af få det ud.

Men endnu værre er det, at du faktisk kan være så uheldig, at du punkterer trommehinden i øret. Og det er ikke rart.

Dels kan det gøre pokkers ondt, og selvom nogle mennesker er så heldige, at trommehinden vokser sammen uden yderligere problemer i den efterfølgende tid, så er andre mere uheldige.

De må forbi sygehuset, og her kan der vente en længere behandling. Og de mest uheldige risikerer at miste dele af hørelsen.

Fjern ørevoks med vand

Så vatpindene skal altså holdes langt væk fra ørerne. Faktisk er ørerne normalt i stand til at rense sig selv, så den del skal man slet ikke bekymre sig om.

Og hvis der endelig er brug for lidt assistance for at få ørevoksen ud, så er løsningen lidt vand – og ikke en vatpind.

Nogle enkelte dråber vand eller olivenolie i øret kan afhjælpe, så voksen bliver blødere og dermed selv kommer ud.

Helt uden du skal stikke en vatpind i øret.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *