Alt Om Sundhed: Forside » Sygdomme » Hvad er kolik hos spædbørn og hvordan stopper man det?
Kolik hos spædbørn er meget normalt, og op til 15 procent af alle spædbørn lider af perioder med kolik. For det meste vil forældre, der har spædbørn med kolik, opleve at deres barn græder utrøsteligt i flere timer ad gangen uden at kunne gøre meget ved det.
Kolik hos spædbørn er meget normalt, og op til 15 procent af alle spædbørn lider af perioder med kolik. For det meste vil forældre, der har spædbørn med kolik, opleve at deres barn græder utrøsteligt i flere timer ad gangen uden at kunne gøre meget ved det.

Hvad er kolik hos spædbørn og hvordan stopper man det?

Der er tale om kolik hos spædbørn, når barnet dagligt eller næsten dagligt græder voldsomt i flere timer. Man ved ikke hvad kolik skyldes og derfor er der heller ikke nogen behandling.

Kolik hos spædbørn er meget normalt, og op til 15 procent af alle spædbørn lider af perioder med kolik.

For det meste vil forældre, der har spædbørn med kolik, opleve at deres barn græder utrøsteligt i flere timer ad gangen uden at kunne gøre meget ved det.

Hvad er kolik hos spædbørn?

Der er tale om kolik hos spædbørn, når barnet dagligt eller næsten dagligt græder voldsomt i flere timer. Ofte opstår anfaldene også på samme tid i døgnet.

Man ved ikke hvad kolik skyldes, men det kan virke til at være mavesmerter, da børn med kolik for det meste vil trække benene op under sig og knytte hænderne.

Det er stadig ikke kendt, hvad årsagen til kolik er, men der er masser af teorier. Tilstanden kaldes kolik, fordi man tidligere mente, at smerterne opstod på grund af smerter i tarmene.

Nogle mener, at kolik hos spædbørn skyldes moderens indtagelse af mælkeprodukter. Andre mener, at smerterne kommer på grund af små ledskred i ryggen.

Symptomer

Symptomerne opstår i de første 3-4 uger af barnets liv og forsvinder af sig selv, når barnet bliver omkring 3 måneder gammelt. Kolik kaldes derfor også tremåneders-kolik.

Under anfaldene skriger barnet højlydt i nogle timer, og det er oftest umuligt at trøste barnet. Barnet har ikke feber og afføringen er helt normalt.

Behandling af kolik

Som sagt er årsagen til kolik ukendt, og derfor findes der heller ikke nogen behandling. Men ligesom der er mange teorier om grundene bag kolik hos spædbørn, er der også mange gode råd til forældre.

Et barn med kolik falder ofte til ro, hvis det bliver båret rundt omkring på armen, fordi varmen fra den voksnes krop lader til at hjælpe imod smerterne.

Det hjælper som regel også at rokke barnet frem og tilbage i vuggen.

Et andet råd er at massere barnets mave. Der skal man bare huske, at gøre det med uret, fordi det er den vej, tarmindholdet bevæger sig i tyktarmen, og massagen stimulerer barnet til at komme af med tarmluften.

Der findes indtil videre ingen medicin imod kolik. Som forælder kan man prøve simeticon, da det har en skumdæmpende virkning på tarmindholdet. Midlet optages heller ikke af tarmen og påvirker derfor ikke barnet.

Midlet kan købes i almindelige dagligvarerforretninger, da det officielt ikke er et lægemiddel.

 Kilde: min.medicin.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *