Billede resultat for hvad skal i køleskabet

DISSE madvarer skal du holde ude af køleskabet

Et overfyldt køleskab kan være et irritationsmoment, der godt kan undgås, da mange fødevarer fint kan holde sig uden for køleskabet.

Hvad skal i køleskabet – og hvilke madvarer kan klare sig uden for? Det kan være et vigtigt spørgsmål at få svar på, hvis ens køleskab bugner af frugt, grøntsager, kød, mælkeprodukter, konservesprodukter og meget andet.

Køleskabet kan nemlig hurtigt blive overfyldt, hvis man skal brødføde en hel familie – men det er heldigvis slet ikke nødvendigt.

Der er nemlig mange fødevarer, der fint kan holde sig uden for køleskabet – og i flere tilfælde har varerne faktisk bedst af ikke at komme på køl.

Det fortæller Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi på Københavns Universitet.

Du bør opbevare dine fødevarer, ligesom de er blevet opbevaret i supermarkedet

Han peger eksempelvis på en fødevaregruppe som frugt og grønt, hvor avocadoer, agurker og tomater eksempelvis har det bedst af at blive opbevaret uden for køleskabet af hensyn til smagen og modningsprocessen.

Bananer skal ikke i køleskabet

– Bananer bør du heller ikke opbevare på køl eller i de poser, som bananerne er blevet transporteret i. De bliver plukket umodne, og så får de sprøjtet noget gas ind i posen, som skal modne dem på rejsen. Den luftart, der dannes i posen, har de ikke godt af at ligge i, siger Leif Skibsted.

Brød skal ikke i køleskabet

Heller ikke brød bør du opbevare på køl, lyder det fra Leif Skibsted. Opbevar hellere dit brød mørkt – eksempelvis i en brødkasse. Og er sidste dato ved at være overskredet, kan du smide brødet i fryseren. Vær opmærksom på, at du ikke under nogen omstændigheder må spise brød med mug – det er farligt!

Insisterer du alligevel på at opbevare dit brød på køl, skal du være opmærksom på, at kvaliteten på brødet falder betragteligt. Det fortæller Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet.

Sådan skal du opbevare fødevarer

Hos Fødevarestyrelsen lyder det generelle råd, at du bør opbevare dine fødevarer, ligesom de er blevet opbevaret i supermarkedet.

Det råd kan både Jens Kirk Andersen og Leif Skibsted tilslutte sig, men der findes alligevel undtagelser.

– De fleste ting skal på køl, når de er blevet åbnet. Har det eksempelvis været på en dåse, så er indholdet puttet i dåsen, som så er blevet autoklaveret – det vil sige, at alle bakterier er blevet elimineret, siger Jens Kirk Andersen og fortsætter:

– Når vi så åbner dåsen og tager noget fra den, så er det et fremragende vækstmedie for mange typer bakterier, siger han.

Kan danne bakterier

Du kan derfor godt opbevare en uåbnet dåse tun eller bøtte mayonnaise i køkkenskabet. Når du åbner det, skal det på køl, for at det ikke danner bakterier.

Ved bakterier er det også vigtigt, at man skelner mellem det kvalitetsforringende og de sygdomsfremkaldende bakterier, fortæller Jens Kirk Andersen.

– Ofte vokser de kvalitetsforringende bakterier så hurtigt, at man selv får lyst til at smide den pågældende vare ud. Men andre gange kan det ske, at sygdomsfremkaldende bakterier vokser frem, før varen er blevet fordærvet, og så er der en risiko for, at man kan blive syg, siger Jens Kirk Andersen.

Risikoen for at udvikle sygdomsfremkaldende bakterier vil dog være større ved tunen end mayonnaisen, da denne type bakterier har sværere ved at vokse i konserverede fødevarer.

Åbent konserves skal på køl

Ved konserverede fødevarer som mayonnaise, remoulade, et glas rødbeder eller syltetøj vil du derfor typisk kunne smage eller lugte, at varen er blevet dårlig, inden de sygdomsfremkaldende bakterier er nået at vokse frem.

Æg er også en fødevarer, som har været til megen diskussion. I andre lande bliver æg nemlig opbevaret uden for køleskabet, og det kan du som sådan også godt gøre herhjemme, selv om alle supermarkeder gør det modsatte.

– Det betyder bare, at holdbarheden falder. Æg holder sig nemlig også længere ved at stå ved lav temperatur, siger Jens Kirk Andersen.

Hvad skal i køleskabet og hvad skal ikke?

Disse fødevarer bør du holde ude af køleskabet:

– Avocado.

– Tomat.

– Agurk.

Banan.

– Brød.

– Syltetøj og marmelade.

Disse fødevarer bør du opbevare i køleskabet efter åbning:

– Dåser med eksempelvis tun eller makrel. (Læg rester i en ny beholder).

– Glas med eksempelvis rødkål, rødbeder eller asier.

– Bøtter med mayonnaise, remoulade eller ketchup.

Kilder: Jens Kirk Andersen, Leif Skibsted.

0 thoughts on “DISSE madvarer skal du holde ude af køleskabet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *