Hvad er fodvorter og hvordan ser symptomerne ud? Her får du svaret på alt om fodvorter.

Hvad er fodvorter? Og er de farlige?

Hvad er fodvorter og hvorfor får man overhovedet disse vorter under foden? Vorter en den hyppigste virus infektion i huden. De rammer særligt skolebørn samt mennesker med nedsat immunforsvar. Læs alt om fodvorterne her i denne artikel.

Hvad er fodvorter egentlig og er de farlige? Det undrer mange sig over, og svaret er ganske klart: Fodvorter skyldes en virus. De er helt ufarlig, men behandling anbefales for at få den væk hurtigere.

En fodvorte er en vorte, der kommer under dine fodsåler eller på dine tær. Det er en virus, som trænger ind i kroppen gennem små rifter og sår. Den sidder ofte hvor foden rammer jorden. De er som regel ømme når man trykker og går på dem.

De er flade hudområder med en hårdere kant rundt om et blødere midterparti. Vorter er typisk 4-5 mm store.

Fodvorter og sorte prikker

Når man kigger tæt på vorten kan man se små sorte prikker i den. Dette er ikke vortens rødder, som mange går og tror.

De sorte prikker skydes blot blødninger i vorten som er en følge af trykket når man går og står. Fodvorter er flade fordi man går på dem og derved slider deres overflade.

Fodvorterne kan opstå alene eller i grupper, når der er klynger af fodvorter kaldes det mosaik vorter.

Der findes blandt andet en række husråd til fjernelse af fodvorter.

Hvordan ved jeg at det er en fodvorte?

Symptomerne på fodvorter er begrænset, dog kan de gøre ondt når de bliver udsat for et tryk. Fodvorter er små læsioner der fremtræder på fodsålen eller på tæerne som et blomkåls lignende gevækst med små sorte punktformede blødninger i huden. Fodvorter kan dog se forskellige ud.

Farven på vorten kan variere meget, fra næsten hudfarvet til meget rødlig eller hvidlig. Fodvorter er lette at mærke hvis en negl eller andet køres hen over den. Når man bliver smittet af fodvorter, går der mellem 1-8 måneder før vorten bliver synlig.

Hvorfor og hvordan får man fodvorter?

Fodvorter skyldes virussen humant papilloma. De er meget smitsomme, men helt ufarlige. Vorter smitter ved direkte kontakt med selve vorten. Man kan derved også smitte sig selv ved at pille ved vorterne.

Derudover kan smitten også ske ved at virussen har sat sig på noget andet materiale som man rører ved. Det kan være gulvet i en svømmehal, baderum, sand og jord. Den fugtige overflade i baderum giver gode vækstbetingelser for virussen.

En fodvorte kan dog også opstå hvis virussen allerede er i kroppen, derved spreder koppens infektion sig blot.

Nogle mennesker er dog også immune overfor vortevirussen, hvor andre selv udvikler den uden at være blevet smittet af andre.

Hyppigheden for vorter

Vorter en den hyppigste virus infektion i huden. De rammer særligt skolebørn samt mennesker med nedsat immunforsvar.

Sandsynligheden for at børn under tre år får vorter er dog sjældent, men derefter stiger hyppigheden. Ca. 5-10 procent af børn mellem fire og seks år har vorter, og hvis man kigger på børn mellem 16 og 18 år er procentsatsen helt op på 15-20 procent.

Derefter falder sandsynligheden dog igen, da det er få der får vorter som voksen.

8 thoughts on “Hvad er fodvorter? Og er de farlige?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *