Flåter er upopulære insekter, ingen bryder sig om. Her er gode råd til at undgå, de bider dig og tips til at få dem væk, hvis skaden er sket.
Flåter er krapyl, som ingen ønsker at støde på. Især fordi vi kun ser dem, når de først har bidt sig fast på os eller vores kæledyr.
Udover at det er ubehageligt, kan man også blive sy af et flåtbid, da de kan smitte os med TBE og borrelia. Heldigvis er risikoen ikke så høj, da der skønnes kun at være to procent risiko for at få blive smittet med borrelia af dem. Og en endnu mindre risiko for TBE.
Men en ting er risikoen for sygdom, en anden, at der sidder en uvelkommen gæst på vores krop, og det vil vi helst undgå. Her er nogle gode råd til det:
1. Undgå højt græs
Skovflåter sidder ofte på græsstrå i krat og steder med højt græs, faktisk bryder de sig slet ikke om grusstier eller andre former for jord og veje, der ikke har nogen bevoksning, fortæller Dansk Naturredningsforening. Så hold dig til skovstier og veje, som ikke er vokset til.
Pas også på med at sidde i skovbunden, hvor de kan kravle over på dig.
2. Klæd dig på for at undgå flåter
Flåter kravler, de kan ikke flyve. Det betyder, at de har svært ved at trænge igennem til huden, hvis du har strømper og lange bukser, der går indad forneden, eller strømpebukser på.
Det er også en god ide at gå tur med støvler eller lukkede sko som sneakers, hvis du skal gå skovtur eller går andre steder, hvor der er risiko for at rende ind i de små kryb.
3. Tag lyst tøj på
Lyst tøj forhindrer ikke flåten i at kravle over på dig, men det gør det nemmere at se den, hvis den gør. Har du mørkt tøj på under en skovtur, kan du ikke se den kravle, men på det lyse tøj er den synlig, og du kan børste den væk, inden den bider.
Har du kæledyr som hund og kat, er det vigtigt at tjekke dem løbende.
4. Spray mod myg og andre insekter
Nogle myggespray og insektspray virker også mod flåtbid, så det er en god ide at sprøjte noget på, når du er i “risikoområder”.
Sprøjt særligt på området omkring anklerne, hvis du har bukser på. Hvis ikke bør du også sprøjte på benene. Og husk, at de fleste insektsprays virker i længere tid mod myg end mod flåter, så læs instruksen først.
5. Husk at tjekke efter
Når du har været udenfor på steder, hvor der er risiko for skovflåter, er det vigtigt at tjekke kroppen bagefter. Især de varme områder som armhuler, skridt, knæhaser og bag ørerne.
Er skaden sket, og dyret har bidt sig fast, kan det fjernes med en pincet ved at få godt fat nede om hovedet og dreje det rundt et par gange, så vil flåten give slip.
Det er ikke farligt, hvis kroppen bliver siddende i huden efter, at hovedet er væk, kroppen afstøder det selv. Men du må ikke trykke på kroppen, da det forøger risikoen for at få borrelia, hvis kræet er smittet med det.
Får du udslæt, bør du søge læge, så du kan få antibiotika for at forhindre, infektionen breder sig.
Læs også fup og fakta om solcreme samt en artikel om sammenhængen mellem solen og de vigtige D-vitaminer.
Kilder: Dansk Naturfredningsforening, Statens Serum Institut.