Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Bistik – 3 råd til dig der er blevet stukket af en bi
Bistik bi
Her får du tre gode råd, du kan bruge, hvis uheldet er ude, og du bliver stukket af en bi.

Bistik – 3 råd til dig der er blevet stukket af en bi

Bistik er en af de mindre gode ting ved sommeren. Er du blevet stukket af en bi eller hveps, kan du se, hvordan du bedst dulmer smerten.

Bistik er en af de begivenheder, vi ikke ligefrem byder velkommen, når det er sommer. Alligevel har de fleste prøvet at komme på tværs af en bi eller en hveps adskillige gange i livet.

Selvom vi tager vores forholdsregler så som at lægge låg på vores drikke og have fodtøj på, når vi går på græs, kan det ske. Og så svier det.

Værst er det, når det går ud over børn, som både bliver forskrækkede og kede af det. Så hvad gør vi ved bistik og hvepsestik?

Læs også: Sådan undgår du solskader

1. Fjern brodden med det samme

Både hvepse og bier har en brod. Det er den, de stikker med, og det er den, der er skyld i den smerte, der opstår, når vi bliver stukket.

Brodden indeholder gift, som stadig kan komme ind i huden efter, bien eller hvepsen har stukket. Derfor skal den væk med det samme.

Det ligner en lillebitte sort klat, og da den sidder overfladisk på huden, kan du ofte få den væk ved at bruge en negl eller en pincet. Men lad være med at klemme den sammen, når du fjerner brodden, for så kan du presse mere gift ud.

2. Kom is på dit bistik

For at dulme svien kan du bruge en pose med is eller frosne grøntsager. Kulde dulmer smerter – også når det gælder insektstik.

Udover at dæmpe smerterne, bevirker is, at stikket ikke hæver for meget op.

3. Brug et middel mod kløen

Efter den første svie og smerte vil stikket ofte begynde at klø. Her kan du købe forskellige cremer mod kløe fra insektstik på apoteket.

Du kan også bruge cremer og salver, som lokalbedøver huden. Har du børn, er det en god ide at have en tube liggende sommeren igennem.

Dog skal du være opmærksom på, at udslet og en større hævning kan skyldes en allergisk reaktion, hvor du bliver nødt til at søge læge.

Tegn på du skal søge læge

Bistik og hvepsestik er ikke farlige, selvom de er ubehagelige. Hvis du derimod bliver stukket lige omkring munden og halsen eller inde i munden, kan stedet hæve op, og det er en god ide at gå til læge, så det ikke går ud over din vejrtrækning.

Har du en kendt eller ukendt allergi overfor insektstik, bør du også søge læge. Den allergiske reaktion kan vise sig i form af udslet, voldsom hævelse eller generel utilpashed.

Kilder: apotek.dk, rm.dk, medicin.dk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *