Alt Om Sundhed: Forside » Sundhed » Husk opvasken og få et bedre sexliv
Billede resultat for sexliv og opvask
Dit sexliv bliver bedre, hvis du husker at klare opvasken sammen med din partner. Sådan lyder det fra en ekspert.

Husk opvasken og få et bedre sexliv

Sexliv og opvasken hænger sammen. For hvis man som par deles om de huslige pligter, så har man større seksuel intimitet og er mere tilfreds med parforholdet.

Lad være med at snige dig udenom opvasken, for det kan gå ud over dit sexliv. For en opvask er bestemt ikke bare en opvask.

Det siger parterapeut Mette Turms i forklaringen på, hvorfor opvask, sexliv og tilfredshed med parforholdet hænger sammen.

Del opvasken og bliv mere tilfreds

For de ton ting hænger nemlig sammen. Det viser en ny amerikansk undersøgelse publiceret i tidsskriftet Socius: Sociological Research for a Dynamic World.

Når par deles om de huslige pligter, har de større seksuel intimitet og større tilfredshed med forholdet.

Det gælder særligt, når man deler opvasken. Og det er i størst grad kvinder, der vurderer kvaliteten af forholdet bedre, når parret deles om opvasken.

Sammenhængen med dit sexliv

Og så tilbage til parterapeutens forklaring. For hvilke mekanismer er det, der er på spil?

– En opvask er ikke bare en opvask. Og sex er ikke bare sex. Jeg kan genkende det fra parterapien, at der er en sammenhæng mellem det praktiske og det emotionelle og fysiske, som sex jo også er. For det handler om det dybere – om omsorg og tilknytning, siger Mette Turms.

Derfor er det, der på overfladen ser så enkelt ud – som eksempelvis en opvask – mere end det.

Kærlighed er handling

Det handler om den dybe omsorg, som er fundamentet, som forholdet er baseret på: Er du der for mig? Kan jeg stole på dig? Vil du hjælpe?

– Kærlighed er ikke bare ord, det er i høj grad handling. Det kan være praktisk hjælp, opmuntring, kærlige ord, overraskelser eller hyggelige aktiviteter sammen, siger Mette Turms.

Hun forklarer, at der er meget mere på spil end simpelt købmandskab, hvor jeg tager del i opvasken, og du så tager del i tøjvasken.

– Det er meget alment menneskeligt, at når jeg føler, at jeg bliver set og imødekommet, og mit behov bliver tilfredsstillet – for eksempel i forhold til opvasken – så får jeg i højere grad lyst til at imødekomme andre behov, fortæller Mette Turms.

Bed om hjælp

Hun tilføjer, at man også helt konkret får mere overskud, når partneren tager del i de huslige pligter.

– Selv med noget så banalt som en opvask, er der mange mennesker, der ikke har en fornemmelse af, at hvis de åbner munden og beder om hjælp, så står der rent faktisk nogen og hjælper, siger Mette Turms.

– Og så bliver det nogle gange en selvopfyldende profeti, hvor de finder en partner, der svarer til det mønster, de selv er vokset op i. Hvor der ikke har været nogen hjælp at hente i forhold til at støtte og hjælpe hinanden, forklarer parterapeuten.

Pointer fra undersøgelsen

– Moderne par deler oftere opgaverne i forbindelse med husholdningen end tidligere. Undersøgelsen er lavet blandt par med lav- og middelindkomst og sammenligningsgrundlaget er data fra 1992-1994 og 2006.

– Den største ændring er sket ved de huslige opgaver opvask og tøjvask, som parrene nu deles mere om.

– Hos par, der deler de huslige opgaver, er der højere grad af seksuel intimitet og tilfredshed med forholdet.

– At deles om opvasken er den opgave, der har størst indvirkning på opfattelsen af forholdets kvalitet – særligt blandt kvinder.

Kilde: “Stalled for whom? Change in the division of particular housework tasks and their consequences for middle- to low-income couples”.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *